Maak kennis met e-facturering

Doel

A B C

Thema

Algemeen

Ontdek op deze site wat elektronische facturering (of e-facturering of e-invoicing) precies inhoudt, wat dit met zich zal brengen en in welke zin ook u betrokken bent.

Of u nu bedrijfsleider bent, overheidsambtenaar, boekhouder of programmeur, u krijgt te maken met elektronische facturering. Deze website, ontwikkeld door de Federale Overheidsdienst Beleid en Ondersteuning, is bedoeld als een kruispunt voor alle actoren die met e-facturering te maken hebben.

Elektronische facturering: een grote innovatie

De laatste decennia doen de informatietechnologieën telkens weer een nieuwe wind waaien door ons dagelijks leven. Ze verlossen ons van vervelende taken, maken het mogelijk processen te optimaliseren door ze digitaal uit te voeren en vereenvoudigen de toegang tot informatie.

Elektronische facturering of e-facturering kadert in die evolutie. De algemene verspreiding van deze factureringsvorm is een echte uitdaging, zowel technologisch, economisch als maatschappelijk. Ze is de voorloper van het web 3.0, een nieuwe stap in de richting van de implementatie van collaboratieve, intelligentere en uiteindelijk ook nuttigere machines.

Kinderspel? Niet helemaal ...

Elektronische facturering bestaat uit de volledige automatisering van het factureringsproces, van de uitgifte van de factuur door de leverancier tot de archivering door de klant.

Op die manier uitgedrukt, lijkt het eenvoudig. Maar wanneer u zich wat in het thema verdiept om te ontdekken wat elektronische facturering allemaal inhoudt, zult u merken dat het een heel breed onderwerp is. Het omvat een hele reeks stappen, scenario’s, varianten, sectoren, economische en financiële actoren ... En het is ook een onderwerp dat constant evolueert.

Dat alles maakt de implementatie van e-facturering op grote schaal een complexe en trage onderneming. De geautomatiseerde verwerking van het miljard facturen die jaarlijks worden uitgewisseld in België kan een jaarlijkse efficiëntiewinst van zo’n € 3,5 miljard opleveren!

Wat vindt u op deze site?

Complete, transparante, neutrale, actuele en relevante informatie over e-facturering. Deze site zal u helpen e-facturering beter te begrijpen, waarheid en mythen te onderscheiden en te beslissen hoe u er zelf het beste uit kunt halen.

We hebben deze site opgevat als een kruispunt, waar u gemakkelijk de weg vindt naar de talrijke informatiebronnen die vandaag op het internet beschikbaar zijn. De site bevat ook een lijst van concrete oplossingen, ter aanvulling van de informatie die vandaag op de markt wordt aangeboden.

Onze partners

Onze partners zijn overheids- en privéorganisaties, die eveneens rond e-facturering werken en een bijdrage wilden leveren aan deze site. Dat kunnen besturen zijn, federaties (sectorale of andere) of leveranciers van informaticaoplossingen. Dankzij deze samenwerking kan onze site zijn rol als informatieverstrekker optimaal vervullen. Via de link in het menu bovenaan op onze site kunt u de lijst van onze partners raadplegen. Meer informatie over de verschillende types partners en de voorwaarden om partner te worden, vindt u in het volgende artikel: ’Word partner van onze site’.

Waar beginnen?

Voor een vlotter verloop van uw bezoek aan de site kunt u de doelgroep selecteren waartoe u behoort. Zo wordt u meteen naar de inhoud geleid die voor u van belang is.

Welkom!

Deel dit artikel

Onze Partners