Hoewel er al betaalbare (of zelfs gratis) technische oplossingen op de markt zijn voor de uitwisseling van gestructureerde elektronische facturen, zullen sommige bedrijven genoodzaakt zijn om initieel meer investeringen te doen in dergelijke oplossingen. Daarom heeft de regering een aantal maatregelen aangenomen om digitale investeringen aan te moedigen.
Als tegemoetkoming voor de kosten die u mogelijk moet maken voor de technische aanpassingen, zijn twee ondersteunende fiscale maatregelen voorzien, voor éénmanszaken en KMO’s:
- Vanaf 1 januari 2025 verhoogt de investeringsaftrek voor digitale investeringen tot 20 %.
- In de belastbare tijdperken 2024 tot en met 2027 mogen kleine kmo's en zelfstandigen die abonnementsformules gebruiken, een verhoogde kostenaftrek van 120 % toepassen voor factureringspakketten en advieskosten die worden opgelopen bij het voldoen aan de nieuwe verplichtingen. De meerprijs die men omwille van e-facturatie (opstellen, verzenden en ontvangen van elektronische facturen in een gestructureerde vorm) voor een bestaand softwareabonnement zal betalen, komt in aanmerking voor de verhoogde kostenaftrek van 120 %, op voorwaarde dat die meerprijs afzonderlijk is vermeld op de factuur.
De verhoogde kostenaftrek zorgt ervoor dat er met betrekking tot dergelijke uitgaven in het kader van gestructureerde elektronische facturering fiscaal een gelijke behandeling zal gelden, ongeacht de uitgave de vorm aanneemt van een investering of een pure kost.
Het spreekt voor zich dat de verhoogde kostenaftrek uitsluitend de rechtstreekse kosten betreft met betrekking tot het voorbereiden van het voldoen aan de elektronische factureringsverplichtingen waarvoor de onderneming ervoor opteert om die niet te activeren, of die niet voor een activering in aanmerking komen. De kosten van afschrijving komen nooit in aanmerking voor de hier bedoelde kostenaftrek. Worden wel beoogd: de periodieke abonnementskosten voor de factureringspakketten, evenals de advieskosten die specifiek worden gemaakt voor de voorbereiding of de operationalisering van de verplichtingen.
Wat is een kleine KMO?
Kleine vennootschappen (artikel 1:24§1 Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV)) zijn vennootschappen die op balansdatum van het laatst afgesloten boekjaar, niet meer dan één van de volgende criteria overschrijden:
- omzet: 11.250.000 euro
- balanstotaal: 6.000.000 euro
- werknemers: 50