Algemene vragen over e-reporting

  1. Moet de informatie van de factuur ook gerapporteerd worden aan de overheid (de zogenaamde e-reporting, of ‘near real-time reporting’)?
  2. Waarom voert België een dergelijke verplichting in?
  3. Geldt de maatregel ook voor intracommunautaire transacties (IC)?

 

1. Moet de informatie van de factuur ook gerapporteerd worden aan de overheid (de zogenaamde e-reporting, of ‘near real-time reporting’)?

In de eerste fase die op 1 januari 2026 in werking treedt, wordt er nog geen informatie van de elektronische factuur naar de overheid gestuurd. Die maatregel is wel opgenomen in het federale regeerakkoord 2025-2029 met als timing 2028, maar ze moet nog worden omgezet in Belgische wetgeving.

Die verplichting kan geautomatiseerd worden op basis van de gestructureerde elektronische factuur, waardoor de administratieve lasten voor bedrijven zullen dalen. De elektronische near real-time transactionele rapportering zal de jaarlijkse klantenlisting vervangen.  

2. Waarom voert België een dergelijke verplichting in?

De invoering van elektronische facturering met een daaraan gekoppelde vorm van elektronische rapportering is een maatregel die al in een heel wat landen binnen en buiten de Europese Unie werd of wordt ingevoerd, wordt voorbereid of wordt overwogen.

Met de goedkeuring van het ViDA-pakket (btw in het digitale tijdperk), heeft Europa besloten dit vanaf 2030 toe te passen voor alle intracommunautaire transacties.

Die aanpak maakt deel uit van een mondiale trend waarbij nieuwe technologieën optimaal worden benut om bedrijfsprocessen te vergemakkelijken en tegelijkertijd de controle op de correcte naleving van fiscale regelgeving te versterken. Elektronische rapportering gebaseerd op elektronische facturering maakt het mogelijk om veel sneller, gedetailleerder en betrouwbaarder informatie te krijgen over de belastbare handelingen tussen belastingplichtigen. Met de combinatie van e-invoicing en e-reporting, kunnen we dus enerzijds de digitalisering van de economie stimuleren en anderzijds een deel van de btw-kloof verminderen (het verschil tussen wat de overheid zou moeten ontvangen en wat ze werkelijk ontvangen heeft).

3. Geldt de maatregel ook voor intracommunautaire transacties (IC)?

De maatregel opgenomen in het federale regeerakkoord, gaat over transacties tussen twee Belgische btw-plichtige ondernemingen. Voor IC-transacties wordt in het ViDA-voorstel voorzien in een vergelijkbare rapportering. België zal deze rapportering uiterlijk 1 juli 2030 implementeren in nationale wetgeving.  Zodra er meer details beschikbaar zijn over e-reporting, zullen we hierover communiceren.